Hallo Remix en Strapi, vaarwel Wordpress

Foto van ondergaande zon gemaakt vanaf een steiger

Om je meteen gerust te stellen, Wordpress heeft niet stilletjes het toneel verlaten. Wordpress is er nog steeds en zal de komende jaren ook zeker nog veel gebruikt worden om websites te bouwen. Echter voor mij is dit tijdperk afgesloten. Ik zal geen nieuwe websites meer bouwen met Wordpress. Waarom niet, zul je je wellicht afvragen? Op die vraag zal ik in dit artikel een antwoord geven.

Nog even in het kort, wat is Wordpress en vooral wat is Remix en Strapi. Ben je hiermee al bekend? Sla dit gedeelte dan gerust over.

Wordpress

WordPress is oorspronkelijk ontworpen om gebruikers zonder programmeerkennis in staat te stellen een blog op te zetten. Het proces omvatte het installeren van WordPress op een server, het verlenen van toegang tot de database, waarna je aan de slag kon met je blog. Het platform integreert zowel de backend (Content Management System, oftewel CMS) als de frontend (de weergave van de website) in één geheel.

Via het CMS is het mogelijk pagina's aan te maken, artikelen toe te voegen aan je blog en diverse instellingen aan te passen, waaronder het thema (het uiterlijk van de website).

Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om plugins en thema's te creëren en deze beschikbaar te stellen voor algemeen gebruik, soms gratis maar vaak ook tegen betaling. Hierdoor is de oorspronkelijke functie van het creëren van blogs niet langer de belangrijkste reden voor het gebruik van WordPress. Het platform maakt het mogelijk volledige websites en webshops te ontwikkelen zonder enige programmeerkennis. Het is niet langer alleen voor computernerds mogelijk om een website te bouwen; ook creatieve bureaus en marketingbedrijven kunnen er gebruik van maken.

Als eigenaar van een website heb je tevens de mogelijkheid om teksten en afbeeldingen naar wens aan te passen. Het klinkt als een gouden formule, toch?

Remix en Strapi

Remix is een hedendaags JavaScript-framework dat de frontend van websites verzorgt en bovenop React is ontwikkeld en gebruikt wordt door Facebook. Het richt zich op het optimaliseren van prestaties, codekwaliteit en de ontwikkelaarservaring. Met een sterke nadruk op snelheid en moderne ontwikkelingspraktijken, leidt het tot websites met uitstekende prestaties en naleving van de laatste webstandaarden. Remix wordt veelvuldig ingezet voor webapplicaties waar snelheid en efficiëntie van belang zijn.

Strapi is een headless CMS dat zich richt op het beheren van content zonder de weergave van de CMS zelf, vergelijkbaar met de interface van Wordpress. Dit type CMS is bijzonder geschikt voor het creëren van een op maat gemaakte backend voor complexe websites of applicaties. Het biedt aanzienlijk meer vrijheid en flexibiliteit bij het ontwerpen van specifieke vereisten. Bovendien biedt Strapi ook aanzienlijke voordelen voor kleine websites: het is overzichtelijk, omdat de functionaliteit volledig is afgestemd op de behoeften van jouw website, zonder overbodige elementen.

Waarom geen Wordpress

Hoewel Wordpress regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe functionaliteiten en verbeteringen, worden de tekenen van veroudering steeds duidelijker. Het is voornamelijk gebouwd met PHP, een taal die inmiddels is ingehaald door geavanceerdere alternatieven. Deze afhankelijkheid beperkt zowel de prestaties als de mogelijkheden van nieuwe technologieën.

Het gemak om via thema's en plugins de website uit te breiden heeft echter een keerzijde. Dit leidt vaak tot compatibiliteits- en beveiligingsproblemen, evenals toevoeging van onnodige code die de prestaties nadelig beïnvloedt. Zelfs een standaard Wordpress installatie met basis plugins voelt vaak traag aan, iets wat je absoluut niet wilt voor een website.

Jouw positie in Google

Vrijwel iedereen laat zijn website maken met het doel om meer klanten dan wel lezers aan te trekken, toch? En hoe komen deze bezoekers naar jouw website toe. Nou voornamelijk via zoekmachines, zoals Google of Bing.

Nu weten we allemaal, dat we hiervoor moeten inzetten op SEO. Maar daarnaast wordt je website ook op prestaties, praktische tips en toegankelijkheid beoordeelt. En deze score beïnvloed ook je ranking in de zoekmachines.

jepr-pagespeed-insights-2023-11-28.jpg

Het is bijna onmogelijk om dergelijke scores, zie afbeelding, te behalen met Wordpress, behalve wanneer je een Content Delivery Network (CDN) gebruikt. Met Remix en Strapi wordt het echter veel eenvoudiger om zo'n hoge score te behalen.

Beveiligingsproblemen

Door zijn populariteit is Wordpress een belangrijk doelwit voor hackers. Verouderde technologieën en een wirwar van plugins maken het een aantrekkelijk doelwit. Ondanks de inspanningen om deze kwetsbaarheden aan te pakken, vereisen al deze beveiligingsupdates ook meer onderhoudstijd van Wordpress-ontwikkelaars. Tijd die beter besteed kan worden aan het uitbreiden of verbeteren van de website.

Hoe vaak komen deze beveiligingsproblemen voor? Te vaak, ik denk dat iedere Wordpress ontwikkelaar daar wel eens mee te maken heeft gehad. In mijn geval was het een plugin, welke alleen een cookie bar liet zien. Gelukkig hadden we een back-up, maar het heeft wel voor vervelende uren gezorgd, vooral omdat de plugin op meerdere websites geïnstalleerd stond.

Onderhoudsnachtmerries

Te vaak ben ik geconfronteerd met het platgaan van een volledige website na een update, simpelweg omdat deze niet goed samenwerkte met Wordpress of een andere plugin. Ik heb geleerd dat dit soort updates nooit direct op de productiesite moeten worden toegepast. Ze moeten eerst lokaal worden uitgevoerd, getest en vervolgens naar de productiesite worden overgezet. Echter, Wordpress ondersteunt nog steeds dit soort updates in productie, wat naar mijn mening niet zou moeten.

Het opzetten van een Wordpress website vereist geen kennis of ervaring, maar bij onderhoudsproblemen of beveiligingskwesties wordt dit voor velen echt een groot probleem. En dan moet je altijd externe hulp inschakelen.

Website code gemixt met content

Het is van cruciaal belang dat content toekomstbestendig is, bestaande uit enkel tekst en afbeeldingen, zonder enige website code. Helaas is dit bij veel Wordpress-thema's niet het geval. Dit kan in de toekomst problematisch zijn bij het hergebruiken van dezelfde content, waarbij je handmatig de code moet verwijderen. Met Strapi is dit volledig gescheiden. Hierdoor is het hergebruik van jouw gegevens eenvoudiger bij grote stijlaanpassingen van je website. Bovendien kun je dezelfde gegevens gebruiken voor een mobiele app, wat tijd en kosten bespaart.

Maatwerk websites met Wordpress

Standaard- en zelfs uitgebreidere thema's voldoen vaak niet aan de wensen van klanten. In zo'n geval kun je een maatwerkwebsite laten maken, waarbij een uniek thema wordt gecreëerd en soms wordt aangevuld met een eigen plugin.

Hoewel deze ontwikkelaars kwalitatief goede websites kunnen bouwen, worden ze ook belemmerd door het platform met zijn eigenaardigheden en niet altijd correct werkende plugins. Bovendien is PHP voornamelijk een backend-taal, en heb je vrijwel altijd zowel backend- als frontend-ontwikkelaars nodig.

Het maken van een maatwerkwebsite met Remix en Strapi vergt ongeveer dezelfde tijdsinspanning. Bij vrijwel elke website kan een frontend-ontwikkelaar alleen het werk doen. Bij complexere websites is er meer nodig, maar de focus ligt voornamelijk op de frontend-ontwikkelaar.

Bij complexere maatwerkwebsites loop je met Wordpress al snel tegen beperkingen aan. Voor complexe reserveringsmogelijkheden of abonnementsbeheer kun je dit soms oplossen met een plugin, maar vaak moet je nog een aparte site opzetten.

Met Remix en Strapi zijn de mogelijkheden eindeloos. Misschien heb je naast Strapi nog een aparte backend nodig, maar dit kan naadloos worden geïntegreerd met Remix, waardoor je dezelfde look-and-feel behoudt.

Wanneer wel Wordpress gebruiken

Dit heeft voornamelijk te maken met het budget. Ik begrijp dat beginnende bloggers, verenigingen of kleine lokale bedrijven misschien niet het budget hebben voor een maatwerkwebsite. Dat is eigenlijk de enige geldige reden om een Wordpress-website te overwegen.

Waarom Remix en Strapi gebruiken?

In de bovenstaande tekst zijn al veel argumenten gegeven, maar hier zijn nog enkele toevoegingen.

Webshop

Met Wordpress en de Woocommerce-plugin kun je een webshop starten. Dit is zeker ook mogelijk met Remix en Strapi, omdat je volledige vrijheid hebt bij het inrichten van Strapi. Bij grotere webshops wil je echter misschien iets krachtigers. Dan kun je gebruikmaken van Shopify met Remix. Met Shopify kun je een complete winkel beheren, zowel online als offline, geschikt voor zowel kleine als grote webshops.

Server en schaalbaarheid

Hoe krachtiger je server, hoe sneller deze taken uitvoert. Maar dit betekent ook hogere kosten. Een Wordpress-omgeving draait meestal op één standaardserver, die zowel de taken van het genereren van de website als van de CMS op zich neemt. Met Remix en Strapi is er minstens sprake van twee servers. De CMS vereist de meeste rekenkracht en de website kan op een kleinere server draaien. Deze verdeling is positief omdat beide servers meer taken tegelijk kunnen uitvoeren dan één server. Het hebben van twee servers lijkt duur, maar in de praktijk valt dit erg mee. Je hebt namelijk minder rekenkracht nodig (opgeteld) dan voor een Wordpress-omgeving.

De locatie van de server heeft ook invloed op de snelheid. Staat de server dichtbij, dan zal de laadtijd korter zijn dan wanneer de server aan de andere kant van de wereld staat. Als je website internationaal wordt bekeken, moet deze ook op die locaties draaien voor optimale laadtijden.

Met Wordpress heb je vrijwel altijd een Content Delivery Network (CDN) nodig om snelheid en beschikbaarheid op verschillende locaties te garanderen. Met Remix en Strapi kun je gebruikmaken van cloudoplossingen zoals AWS, Google Cloud of Fly.io. Hierbij kun je de beschikbaarheid ook regelen via CDN, maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk.

Automatisch schalen van servers

Een ander voordeel van werken in de cloud is de schaalbaarheid. Wanneer het aantal verzoeken naar jouw website of webshop plotseling sterk stijgt door bijvoorbeeld een reclamecampagne, wil je natuurlijk niet dat jouw webshop traag wordt of zelfs crasht. Door automatisch een server toe te voegen, voorkom je een trage of niet-werkende site. Bovendien betaal je alleen voor de tijd dat de extra server actief is. Kan dit met Wordpress? Ja, het schijnt mogelijk te zijn, maar het is vrij complex om dit in te stellen en vaak duurder.

Laatste woord

Als jouw website cruciaal is voor jouw activiteiten, dan is overstappen bijna onvermijdelijk. Ik kan je hierbij helpen. Neem gerust contact met mij op om jouw wensen te bespreken. Of kijk voor meer informatie op de pagina website ontwikkeling.

Waarmee kan ik jullie helpen?

Schroom niet om het te vragen, wellicht kan ik jullie helpen
  • Rob Rollenberg
  • Eigenaar Jepr Software
  • 06-53987605
  • rob@jepr.nl
Hero image